Czynności układu pokarmowego, jak wydzielanie soków trawiennych, procesy wchłaniania, czynność motoryczna mięśni gładkich oraz procesy wzrostowe i regeneracyjne, jak też krążenie trzewne, regulowane są również przez wiele hormonów przewodu pokarmowego. Hormony te mają charakter peptydowy, wytwarzane są przez specjalne komórki? znajdujące się w błonie śluzowej obwodowej części żołądka i jelita cienkiego. Do takich hormonów należą m.in.: gastryna, sekretyna, cholecystokinina (CCK), żołądkowy peptyd hamujący (GIP), wazoaktywny peptyd (VIP), motylina, enterogastron, inkretyna. Do najlepiej poznanych pod względem biochemicznym i fizjologicznym hormonów żołądkowo-jelitowych należy: gastryna, sekretyna i cholecystokinina. Podstawową funkcją gastryny jest silne pobudzenie wydzielania kwasu żołądkowego, sekretyny — pobudzenie wydzielania wodorowęglanów i wody przez trzustkę, hamowanie czynności motorycznej i wydzielanie kwasu żołądkowego, pobudzenie wydzielania pepsyny żołądkowej. Sekretyna wpływa na uwalnianie innych hormonów, zwłaszcza gastryny i insuliny, działa na odnowę i wzrost błony śluzowej przewodu pokarmowego i trzustki. Hormon ten przyspiesza także czynność serca, powoduje zwiększenie objętości wyrzutowej serca i zwiększenie przepływu krwi przez krążenie trzewne, zwłaszcza przez żołądek i trzustkę.