Żywność funkcjonalna

0
563
Rate this post

W definicji Europejskiej Komisji Functional Food Science In Europe żywność funkcjonalna to taka, która oprócz podstawowego swego zadania, czyli dostarczania wartości odżywczych ma naukowo udowodniony pozytywny wpływ na zdrowie i samopoczucie człowieka. Takie produkty potrafią na przykład obniżać poziom „złego” cholesterolu, regulować ciśnienie krwi, działać przeciwzapalnie czy regulować pracę przewodu pokarmowego. Poza tym muszą być naturalne i nie mogą zmieniać zapachu, smaku czy konsystencji produktów. Oto kilka przykładów takiej żywności:
1. Kwasy tłuszczowe omega- 3 są dobre dla naszej pamięci, koncentracji i wzroku a także dla układu krążenia i znaleźć je można w niektórych margarynach miękkich, olejach roślinnych…
2. Błonnik regulujący trawienie, zapobiegający zaparciom, kamicy żółciowej i rakowi jelita grubego, pomagający oczyścić organizm z toksyn i nieodzowny w walce z otyłością, obecny jest w otrębach, suszonych śliwkach, pełnoziarnistych makaronach, nieczyszczonym ryżu i grubych kaszach;