Mięta

0
640
Rate this post

Chyba wszyscy znają herbatki z mięty. Mięta uspakaja i wycisza. Herbatka z miety pita przed zaśnięciem ułatwia zasypianie. Mięta jest byliną o drobnych, fioletowych kwiatkach. Zazwyczaj pędy mięty płożą się po ziemi ale również mogą się wznosić do góry nawet na osiemdziesiąt centymetrów. Mięta uprawiana jest z nasion lub sadzonek. Raz posadzona w ogródku będzie rosła przez kilka lat i niegroźne jej będą zimy. Aby roślina mocniej się krzewiła warto ją podcinać a wycięte pędy suszyć. Ziele mięty ścina się przed jej kwitnieniem czyli na przełomie czerwca i lipca. Listki mięty mają w sobie dużo olejków eterycznych. Po ścięciu roślina odrasta i na jesieni można powtórzyć cięcie. Świeże liście mięty używa się jako dodatek do sałatek, warzyw, mięs i napojów. Jeśli świeże listki zalejemy wrzącą wodą i zaparzymy przez krótki okres uzyskamy wspaniały napój do picia szczególnie w okresie gdy jest zimno a jeśli taki napój silnie schłodzimy i dodamy kostki lodu mamy świetny napój na gorące dni lata. Ściętą miętę należy suszyć w cieniu. Miejsce suszenia powinno być przewiewne. Suszyć również można w suszarniach w temperaturze do trzydziestu pięciu stopni Celsjusza lub w domowych suszarkach do warzyw.