Sport to zdrowie

Zostać zawodowym sportowcem to duże wyzwanie. Nie wystarczą tylko dobre chęci, ale jeszcze odrobina, albo troszkę więcej, talentu. Sport to trudny zawód wymagający wielu wyrzeczeń, lecz sprawiający wiele satysfakcji. Bo najlepiej mieć pracę, którą się lubi.
Obojętnie jaką dyscypliną się zajmujemy, by mieć siłę trzeba dobrze się odżywiać. Tylko że nie zawsze dobrze oznacza właściwie. Sportowcy mają pewne ograniczenia w diecie. Nie powinni spożywać potraw ciężkostrawnych, zbyt tłustych i słodkich. Oczywiście nikt aż tak rygorystycznie nie przestrzega diety, bo przecież codzienny trening spali każde nadprogramowe kalorie. Chodzi tu raczej o jakość pożywienia, a nie jego ilość. Przede wszystkim potrawy powinny być wysokobiałkowe, bo od tego zależy masa mięśniowa, urozmaicone – chodzi o minerały, oraz zawierające duże ilości owoców i warzyw – duże zapotrzebowanie na witaminy.
Wszystkim sportowcom zrzeszonym w klubach jadłospisy układają dietetycy. Pilnują oni, by posiłki które sportowcy spożywają były optymalne do rodzaju uprawianej dyscypliny.
Jednak czasami trzeba sięgnąć po tak zwane suplementy diety. Suplementy to uzupełniacze codziennych posiłków, spożywane pod postacią tabletek, kapsułek czy proszku do rozpuszczenia. Zawierają niezbędne dla zdrowia minerały i witaminy. Suplementy zażywa się przy szczególnie intensywnym treningu. Podobną rolę pełnią odżywki. Odżywki zawierają wysokowartościowe białko, które jest bardzo dobrze tolerowane przez organizm. Odżywki i suplementy zawierają tak zwane spalacze tłuszczów, wspomagają organizm w budowaniu masy
mięśniowej, poprawiają kondycję i zaopatrują w niezbędne witaminy oraz mikroelementy.