Część gospodarcza

0
1641
Rate this post

W ogrodzie przydomowym, w części gospodarczej, należy usytuować pojemniki na śmieci, trzepak oraz miejsce na kompost. Miejsce na część gospodarczą należy również przewidzieć na działce, oczywiście bez trzepaka. Do kompostowania różnych odpadów, pochodzących z ogródka, wybiera się miejsce zacienione drzewem lub wysokimi roślinami, aby stos kompostowy był chroniony przed wysychaniem. Jeśli brak takiego miejsca w ogrodzie, stworzyć należy sztuczną osłonę od strony południowej, wschodniej lub zachodniej z płotka lub pergoli, obsadzonych roślinami pnącymi. Na wybranym miejscu wyznacza się prostokąt szerokości 1,5 m i długości około 2 m. Z miejsca przeznaczonego na stos kompostowy usuwa się ziemię próchniczną na głębokość 20 cm. Można ją użyć później do przykrycia stosu. Następnie układa się w to miejsce warstwę torfu lub starego kompostu, aby wchłaniała i zatrzymywała składniki pokarmowe, wypłukiwane przez deszcz ze stosu kompostowego. W tak przygotowane miejsce układa się luźno zebrane odpady, pochodzące z ogródka, jak np.: liście z drzew, zdrowe łęty pomidorów, fasoli, grochu, wyrwane chwasty, nawóz ptasi, popiół drzewny. Warstwy takie, jeśli osiągną grubość 20 cm, przykrywa się ziemią próchniczną lub torfem. Kiedy stos osiągnie 1 m wysokości, okrywa się go ziemią próchniczną lub torfem, robi się w niej nieckowate zagłębienie, aby woda opadowa nie spływała, i przebija drągiem kilka otworów aż do podstawy stosu, aby ułatwić przenikanie wody do jego środka.